Les

Succesvol wandelen start binnen Checklist

Les Progress:

Checklist Succesvol wandelen start binnen

Succesvol wandelen start binnen, er zijn veel zaken die je voor de wandeling kunt doen en waar je rekening mee kunt houden, om ervoor te zorgen dat de wandeling kwalitatief beter en leuker wordt!

Je hebt hier alles over geleerd in de eerste drie modules van de cursus Stressless Wandelen.

Hieronder vind je een samenvattende checklist met de belangrijkste punten uit de eerste drie modules om de wandeling zo goed mogelijk te kunnen starten:


Wat neem je mee

1. Bij iedere wandeling, ongeacht hoe kort of lang, neem je poepzakjes en beloningen mee.

2. Om de wandeling aangenamer te maken kun je een rugzak meenemen met daarin: een handdoek, water voor je hond, kauwsnacks voor je hond en een speeltje. Neem voor jezelf ook wat te drinken en een snack mee.

Waar ga je naar toe

1. Er zijn verschillende plekken waar je kunt gaan wandelen, kies een locatie waar het voor je hond makkelijk is zich te ontspannen en wenselijk gedrag te laten zien. Vermijd plekken waar je zaken tegen kunt komen waar je hond bang voor is of anders een heftige reactie op heeft.

2. Houd hierbij rekening met het tijdstip, sommige plekken zijn wel geschikt onder werktijd, maar niet daarbuiten. Bijvoorbeeld omdat het daar na sluitingstijd druk is.

3. Kijk door de ogen van je hond bij het kiezen van je locatie, honden zijn veel gevoeliger dan mensen, voor de hoeveelheid prikkels tijdens een wandeling.

Hoe kom je daar

1. Je kunt gaan lopen naar de locatie, maar doe dat alleen als de heen- en terugweg kort zijn. Je hond kan onderweg ook veel tijd nodig hebben en dit moet bij het wandelen op de locatie meegeteld worden.

2. Te lang onderweg zijn leidt tot vermoeidheid, een vermoeide hond kan minder goed met stress omgaan en raakt overprikkeld.

3. Stress, oververmoeidheid en overprikkeling kun je voorkomen door de auto te nemen, of een ander vervoermiddel zoals de fietskar voor grote honden of een fietsmand voor kleine honden.

4. Alle vormen van vervoer dienen stap voor stap aangeleerd te worden, voordat je ze succesvol in de praktijk kunt gebruiken.

Zorg voor een leeg emmertje!

1. Sensitisatie is de term voor gevoelig en alert zijn, door verhoogd niveau stresshormonen. Dit gebeurt na iedere schrik, angst of stresservaring en zorgt ervoor dat je hond sneller opnieuw schrikt, het brein staat meer open voor gevaar herkennen.

2. Wanneer er sprake is van sensitisatie is het figuurlijke emmertje van je hond deels gevuld, waardoor het gemakkelijk overloopt bij nieuwe spanning. Bij een overloop is er altijd een reactie in het gedrag. Denk aan onwenselijk en defensief gedrag zoals uitvallen, blaffen en trekken aan de lijn.

3. Het is dus belangrijk om met een zo leeg als mogelijk emmertje te starten met de wandeling!

Dat doe je door:

1. Op een drukke of prikkelende dag (bijvoorbeeld na visite of een uitje) korte wandelingen te maken op rustige en/of bekende plekken. Houd het kort en ontspannen.

2. Een rustperiode van minstens 30 minuten in te lassen voorafgaand aan de wandeling. Creëer een prikkelarme omgeving, laat de hond met rust en bied eventueel kauwmateriaal aan.

3. Zorg voor een gestroomlijnd en rustig proces tijdens het naar buiten gaan. Beweeg kalm en beheerst en zorg ervoor dat het omdoen van het tuig geen onnodige stress oplevert.

Je hebt nu al het mogelijke gedaan aan de voorbereiding van de wandeling, om dit een groot succes te maken.
Veel plezier en houd het Stressless!

Download hieronder het stappenplan Stressless Wandelen start binnen.

Je kunt dit ook uitprinten en / of op je telefoon downloaden om ervoor te zorgen dat je niets vergeet.