Les

Les 3 Gevorderden Lijnvoering Technieken- Wachten voor het oversteken

Les Progress:

Deel 1 Introductie Wachten voor het oversteken

Als je de stof uit de lessen over "Gevorderden- Lijnvoering Technieken"

toepast tijdens de wandelingen, ga je een samenwerking aan met je hond. 

Je gaat communiceren met de lijn én met je lichaamstaal om je hond op een natuurlijke en ontspannen manier te begeleiden.

Dit is iets heel moois en kan jullie onderlinge band enorm versterken.

Een goede relatie is gebaseerd op goede communicatie..

Goede communicatie is twee-richting verkeer..

Praten én Luisteren!

Deel 2 Aan de slag

Deel 3 Extra Instructie video 

Download hieronder de handout met extra informatie over waarom het af te raden is je hond te laten zitten tijdens het wachten voor het oversteken:

Les Samenvatting

 • Deze les is 1 van de 3 lessen waarin de gevorderden lijnvoeringtechnieken behandeld worden. In deze les behandelen we het wachten voor het oversteken. In les 4 leer je alles over van richting veranderen. En in les 5 ontdek je hoe je jouw hond kunt begrenzen met de lijn.
 • Gevorderden lijnvoering is iets heel bijzonders, het geeft je de mogelijkheid om met je hond te communiceren op een dieper niveau!
 • Deze manier van omgaan met de lijn, maakt dat je iets aan je hond kunt duidelijk maken tijdens het wandelen op een manier die hij goed begrijpt, want het sluit aan bij de natuurlijke communicatie van honden.
 • Zoals je in Module 3 gezien hebt, kennen en gebruiken honden heel veel communicatiesignalen die stil zijn. Er wordt geen woord gesproken en toch zeggen ze heel veel!
 • Hiervan kunnen wij, mensen, ook gebruik maken om met een hond te communiceren. Het grote voordeel hiervan is dat het heel veel rust brengt in de wandeling en in het contact met je hond.
 • Door de lijn in combinatie met lichaamstaal te gebruiken om een boodschap over te brengen aan je hond, communiceer je op een voor de hond begrijpelijke en vriendelijke manier.
 • Deze methode is heel eenvoudig en iedereen kan dit! We gaan geen ingewikkelde technieken gebruiken, of handelingen verrichten die veel kracht of behendigheid vereisen.
 • Wachten voor het oversteken heeft alles te maken met veiligheid en rust creëren, ik raad aan om altijd een pauze in te lassen voor het oversteken met je hond, ook als er geen verkeer aankomt.
 • Door hier consequent mee te oefenen kan het een gewoonte worden voor je hond om te wachten voor het oversteken en dat is erg prettig.
 • Wachten voor het oversteken bestaat uit de volgende stappen:
  1. Je bent een meter of 5 voor de stoeprand al aan het voorbereiden op de stop.

  2. Je vertraagt je hond en loopt op de lijn in terwijl je de stoep nadert. Hierbij gebruik je de techniek uit de vorige les “Basis Lijnvoerings Technieken” om de lijn korter te maken

  3. Op die manier zorg je ervoor dat je hond kort bij je is voordat je bij de stoeprand bent.

  4. Uiteindelijk breng je je hond minimaal een halve meter voor de rand tot stilstand. 

  5. Jij staat achter je hond. 

  6. Je wacht een paar tellen, ook als er geen verkeer is.

  7. Indien het veilig is steek je rustig over met je hond.

 • Ik raad het af om een hond te laten zitten tijdens het wachten. Hier zitten namelijk een aantal nadelen aan. Welke dat precies zijn en hoe dat komt vind je terug in de hand-out “Liever niet zitten” die je onderaan deze les vindt.
 • Deze les bestaat uit een inleidend deel met achtergrondinformatie en twee delen waarin je gedetailleerde instructies vindt, ondersteund door beelden uit de praktijk.
 • In de verschillende praktijkvideo's zien jullie collega-gedragsdeskundige Amber’s Dogwise met haar Tamaskan Ceo en ook Sophietje en ik komen voorbij.