Les

Les 5 Gevorderden Lijnvoering Technieken- Begrenzen met de lijn

Les Progress:

Deel 1 Introductie Begrenzen met de lijn

Deel 2 Begrenzen om een zijstraat of tuin in te gaan

Deel 3 Begrenzen voor het aanraken of opeten van iets

Deel 4 Begrenzen in de praktijk

Les Samenvatting

 • In deze les leer je hoe je tijdens een wandeling je hond kunt begrenzen met behulp van het gebruik van de lijn, en je lichaamstaal.
 • Hiervoor zijn er 2 hoofdzakelijke scenario’s die we gaan behandelen, waar iedereen regelmatig mee te maken krijgt tijdens het wandelen met de hond.
 • De eerste is een zijstraat of voortuin in gaan wat niet de bedoeling is, en de tweede is een voorwerp aanraken of opeten waarvan je niet wilt dat je hond hier aan zit of het opeet.
 • Daarnaast is het op allerlei andere momenten handig om je hond via de lijn te laten weten dat hij ergens niet in kan, bijvoorbeeld wanneer je hond de bosjes in wilt gaan of aan de andere kant van een paaltje langs wil lopen.
 • Ook bij deze gevorderden lijnvoeringtechniek is het echt geen ingewikkeld verhaal, je kunt heel eenvoudig duidelijk maken aan je hond dat hij ergens niet in mag op dat moment.
 • Dat doe je aan de hand van een aantal stapjes:

  1. De lijn tegenhouden. Doe dit voordat je hond de zijstraat in kan gaan, of voordat hij bij het verboden voorwerp is aanbeland. Houd een afstand van minimaal een halve meter aan.

  2. Sta stil en richt de voorkant van je lichaam naar de richting waar je naartoe wilt lopen (net zoals bij “van richting veranderen”).

  3. Wacht een momentje zodat de focus van je hond minder scherp gericht is op hetgene waar je van weg wilt.

  4. Stap een paar passen weg van de zijstraat of het voorwerp en houd hierbij je lichaam in de richting van waar je naartoe wilt.

  5. Wacht totdat je hond uit zichzelf met je meeloopt, want dan pas snapt hij wat de bedoeling is. Tenzij er een noodsituatie is, dan kun je je hond roepen of behoedzaam meetrekken.

 • Voor jonge honden of snel geprikkelde/gevoelige/ gestresste honden, kan het wat langer duren voordat ze met je meelopen. Houd toch vol en blijf wachten tot je hond uit zichzelf meeloopt. Dit is een leerproces en je hond heeft tijd nodig om dit te leren.
 • Door op deze manier aan je hond te vertellen dat hij ergens niet in / naartoe mag, communiceer je op een voor de hond duidelijke en kalmerende manier.
 • Dit is ter vervanging van je hond meetrekken en “nee” zeggen, wat onrust en spanning veroorzaakt.
 • In de les zijn praktijkvideo's met mijn eigen Sophietje in de hoofdrol, ook Amber en Ceo zien we terug op praktijkbeelden. Mijn oppaskindjes uit Spanje Evi en Zorro komen voorbij en er is een video met een Stressless Dogs cursist Miranda en haar Rhodesian Ridgeback Misu.
 • Deze les bestaat uit een inleidend deel, de overige delen behandelen steeds gedetailleerd de verschillende praktijksituaties van begrenzen met de lijn.