Les

Les 2 Stress herkennen

Les Progress:

Deel 1 Introductie Stress herkennen

Deel 2 Het beginstadium Ontspannen - licht alert 

Deel 3 De overgangsfase Alert - lichte stress

Deel 4 Wanneer de spanning verder op bouwt Hevige stress

Deel 5 De laatste fase voor escalatie Hoge mate van stress en angst

Deel 6 Angstige lichaamstaal

Deel 7 Dreig en Intimidatie gedrag

Deel 8 Overige veel voorkomende gedragingen die duiden op stress

Bekijk de extra voorbeeld video hieronder 

In dit voorbeeld zien we een praktijksituatie die in de ogen van de hond redelijk veilig begint, maar snel dreigend word.

Met als gevolg dat de hond Lilly, opbouwt in spanning en de daarbij behorende signalen en gedragingen laat zien.
In deze video zien we de opbouw van groen, naar geel, gevolgd door oranje en uiteindelijk rood gaat.

Hier vind je een overzicht van de opbouw van stress en de daarbij horende signalen:

Download hieronder het overzicht van de opbouw van stress en de daarbij horende signalen.

Je kunt het uitprinten om situaties in de praktijk te oefenen met het herkennen van de situaties en signalen.

Les Samenvatting

 • We gaan in deze les een stukje hondentaal behandelen. Dat is super leuk en interessant want je kunt heel veel te weten komen over wat je hond voelt en ervaart door zijn communicatie signalen te observeren.
 • De reden dat we in deze les een stukje stress signalen van honden gaan behandelen, is omdat we aan de hand van het herkennen van deze signalen. Veel vervelende situaties en onwenselijk gedrag kunnen voorkomen!
 • Stress hoort bij het leven.. maar teveel stress zorgt voor problemen!
 • Een hond die stress ervaart reageert anders dan een hond die ontspannen is. We kunnen eerder ongewenst gedrag verwachten van een gestreste hond, zoals trekken aan de lijn, uitvallen of veel blaffen.
 • Honden laten met signalen zien wat ze voelen en ervaren, ook stress wordt gecommuniceerd aan de hand van signalen en gedragingen. En dat is goed nieuws voor ons! Want door goed naar onze hond te kijken, kunnen we stress in een vroeg stadium herkennen en dat geeft ons de mogelijkheid om op tijd in te grijpen zodat we onnodig probleemgedrag kunnen voorkomen.
 • Het gaat hier dus om het observeren van je hond, honden praten met hun lichaam, en met gedragingen. Daarom moeten we goed kijken om te horen wat een hond vertelt!
 • In deze les gaan we de meest voorkomende signalen van stress behandelen, in de verschillende stadiums. Daarbij wordt in het kort aangegeven wat voor actie nodig is om je hond te begeleiden. Meer diepgaande uitleg hierover en technieken vind je terug in de overige modules van deze cursus.
 • Aan de hand van afbeeldingen en een aantal praktijk video's van Stressless Dogs cursisten, worden de verschillende gedragingen en signalen behandeld.  
 • Er is een extra voorbeeld video toegevoegd waarin de opbouw van groen naar uiteindelijk rood te zien is bij Lillly. 
 • Om de verschillende fases van een situatie en de verschillende niveaus van stress goed duidelijk te maken heb ik ze een kleurtje gegeven.
  * Het beginstadium, wanneer je hond nog ontspannen is en enkel wat alerter begint te worden, is groen.
  * Indien het gene wat hij ziet hem wat zorgen baart komt er een overgang naar stress en wordt het geel.
  * Houd de dreiging aan of komt dit dichterbij dan zijn er meer en duidelijkere stress signalen te zien en dit is de kleur oranje.
  * Kan je hond echt niet meer om het gevaar heen en is dit heel dichtbij, dan is er sprake van angst en paniek, dit is rood.
 • Deze les is onderverdeelt in 8 delen, zo is overzichtelijk uit welke onderwerpen de les bestaat en kun je eventueel gericht zoeken op een bepaald onderwerp. Ik raad je aan om alle delen te volgen in de volgorde waarin ze hier staan.