Les

Les 2 Basis Lijnvoering Technieken

Les Progress:

Deel 1 Introductie Basis- Lijnvoering Technieken 

Deel 2 Droog oefenen

Deel 3 Oefenen in een veilige omgeving 

Deel 4 De volgende stap 

Les Samenvatting

 • In deze les gaan we de basis behandelen van het werken met de lange lijn. Met name hoe je de lijn vasthoudt en hoe je deze met je handen bestuurt tijdens de wandeling. 
 • Lijnvoering is: Een techniek gebruiken om de lijn praktisch en succesvol te hanteren zodat je de veiligheid kunt waarborgen, meer gebruiksgemak ervaart en je hond niet gehinderd wordt door de lijn en zo beter kan ontspannen.
 • Ik maak de vergelijking met autorijden: De omgeving scannen, vooruit kijken en je handelingen aanpassen (stilstaan, lijn korter / langer maken). Dit is in het begin iets waar je bewust over na moet denken, later als je dit vaak oefent, wordt het een automatisme, net zoals bij autorijden.
 • Er is een hele eenvoudige techniek voor prettige lijnvoering. Hierbij draait het met name om het snel en praktisch kunnen innemen of korter maken van de lijn. Daarnaast is het belangrijk dat je de lijn weer langer maakt wanneer het veilig is om je hond te helpen ontspannen.
 • De lijn korter maken doe je door lussen te maken, deze met de ene naar de andere hand doorgeven, waar je ze bij elkaar houdt. Dit gaat vaak het snelst en is het meest automatische wat veel mensen doen. Om de lijn korter te maken werkt dit uitstekend, je kunt de lussen weer een voor een afwikkelen om de lijn langer te maken
 • Korter maken van de lijn bestaat uit de volgende stappen:

  1. Inkorten doe je door op de lijn in te lopen (dus niet je hond naar je toe trekken)

  2. Als eerste breng je je hond tot stilstand, dat doe je door de lijn tegen te houden, doe dit niet abrupt maar geleidelijk.

  3. Je kunt je hond vervolgens laten stilstaan

  4. Waarna je op hem inloopt om de lijn korter te maken

  5. Je geeft de lijn door van de ene naar de andere 

  6. Altijd heb je in 1 hand het handvat vast

 • De omgeving scannen, vooruitkijken en de lijnvoering daarop aanpassen is best veel om tegelijk te doen, begin dus met oefenen van lijnvoering op rustige en overzichtelijke plekken. En bouw dit stap-voor-stap op.
 • Creëer zekerheid voor jezelf, door de locatie bewust te kiezen, module 2 kan je daarbij helpen. Ook is het verstandig om in het begin je oude lijn mee te nemen en / of de wandeling daarmee te starten.
 • Deze les bestaat uit een inleidend deel met achtergrondinformatie. Gevolgd door een deel waarin we gaan “droog” oefenen met lijnvoering, dat is om vertrouwd te raken met de lijn. Daarna gaan we de lijnvoering oefenen in een veilige omgeving zoals je tuin of een parkeerterrein en uiteindelijk op een rustige en overzichtelijke buitenlocatie.
 • Bij de instructies zie je beelden uit de praktijk waarin ik, soms met Sophietje, laat zien wat de bedoeling is.