Les

Les 1 Veiligheid

Les Progress:

Deel 1 Introductie Veiligheid

Deel 2 Kijken & Stilstaan

Deel 3 Gepaste afstand

Deel 4 Iets in de bek

Deel 5 Mobiele Safespot

Les Samenvatting

 • In deze 5e module “Ontspannen en veilig wandelen” ontdek je wat je tijdens de wandeling kunt doen om ontspanning te creëren voor je hond en voor jezelf!
 • In deze les gaan we het hebben over veiligheid. Het gevoel veilig te zijn is noodzakelijk om te kunnen ontspannen, het is niet mogelijk om jezelf te ontspannen en je kalm te voelen van binnen wanneer je jezelf niet veilig voelt. Dat geldt voor mensen én voor honden.
 • Je vindt in deze les een aantal belangrijkste tips en handvatten, waarmee jij jouw hond kunt helpen zich veilig te voelen tijdens het wandelen. Deze aspecten hebben met elkaar te maken, je kunt dit gecombineerd inzetten en ze werken samen om een optimaal gevoel van veiligheid te geven.
 • Om te beginnen ga ik je alles vertellen over het belang van kijken en stilstaan voor je hond.
 • Het checken van de omgeving tijdens een wandeling is heel normaal, het is iets wat iedere hond van nature doet, dit heeft alles te maken met veiligheid. Buiten is het minder "veilig" dan binnen in jullie woning.
 • Kijken naar de omgeving is voor jouw hond dus ontzettend belangrijk om zich veilig te voelen. Daarbij kan een hond het beste even stil blijven staan, of zelfs gaan zitten. Dat is heel functioneel, zo heeft je hond meer tijd en overzicht.
 • De volgende belangrijke tip om je hond te helpen zichzelf veilig te voelen is: Behoud een gepaste afstand ten opzichte van zaken die jouw hond spannend vindt of waar jouw hond bang van is. Afstand + Stilstaan + Kijken = Veiligheid.
 • Hoeveel afstand precies nodig is, verschilt per hond en per situatie. De gepaste afstand voor jouw hond, is de afstand die hij of zij nodig heeft om zich veilig te voelen. Je herkent dit aan de signalen en gedragingen die je hond laat zien.
 • Voor veel honden helpt het enorm om iets in de bek te nemen! Honden zijn dieren die heel veel gebruik maken van hun mond. Kauwen, likken of iets vasthouden met de bek zijn gedragingen die als bijwerking hebben een gevoel van veiligheid te geven. Er worden namelijk kalmerende hormonen aangemaakt.
 • Je kunt ook iets meenemen tijdens het wandelen voor je hond wat hij mag vasthouden of op kauwen. Iets wat vertrouwd is en wat een veilig gevoel geeft. Een mobiele safespot noem ik dit even, dat kan een voorwerp zijn wat je hond graag vasthoudt.
 • In sommige gevallen kan de mobiele safespot ook iets zijn waar je hond zelf in kan gaan. Wanneer je hond gewend is om bijvoorbeeld in een fietskar of mand te gaan.
 • Het is heel goed om de handvatten en tips uit deze les toe te passen voor een hond die problemen heeft zoals uitvallen, angst en onzekerheid. Maar soms is het niet genoeg om de problemen volledig op te lossen en is begeleiding door een bekwaam gedragstherapeut nodig om verdere stappen te zetten. Je kunt contact met me opnemen via amee@stresslessdogs.nl dan help ik je bij het vinden van een GT in jouw omgeving.
 • In deze les zijn video’s van voorbeelden uit de praktijk te zien van Stressless cursisten Cintya met Dinte en Petra met Diablo. Collega Amber’s Dogwise en haar Ceo, ook mijn eigen Sophietje heeft een rol.