Les

Les 4 Het Attentiesignaal

Les Progress:

Deel 1 Introductie Het Attentiesignaal

Deel 2 Begin aanleren Attentiesignaal

Deel 3 Vervolg aanleren Attentiesignaal

Deel 4 Gevorderden stappen Attentiesignaal

Deel 5 Het Attentiesignaal oefenen in de praktijk en onderhouden

Wist je dat we in de Stressless Dogs Academy ook het attentiesignaal en alle overige situatiemanagement tools behandelen? 

Voor al je vragen en persoonlijk advies wil ik je graag uitnodigen in de Stressless Dogs Academy 🙂


In de Stressless Dogs Academy is er een speciale:


"Stressless Wandelen- Groep"


In deze Stressless Wandelen-Groep kun je:

⭐alle vragen stellen die in je opkomen tijdens het doorlopen van de cursus
⭐je ontvangt begeleiding en advies van mij en de rest van het Expert-team
⭐en kunt met mede-cursisten ervaringen en tips delen

Daarnaast is er:

⭐ iedere week een online live sessie via zoom waarbij je met ons in gesprek kunt gaan.

De Academy heeft naast persoonlijke begeleiding nog veel meer te bieden!

Er zijn:

⭐ leuke Workshops waarin je zelf aan de slag kunt om je eigen vaardigheden, en die van je hond te ontwikkelen
⭐ Interessante Academy Classes waarin je alles leert wat je wilt weten over honden
⭐ en Artikelen over de meest relevante en waardevolle honden-onderwerpen!


Via onderstaande knop kun je meteen gebruik maken van jouw maand gratis begeleiding als Stressless Wandelen Cursist⬇

Les Samenvatting

 • Tot nu toe hebben we verschillende tools behandeld om je hond te begeleiden en situaties te managen. Hierbij heb je me vaak horen zeggen dat de afstand als eerste groter gemaakt moet worden tussen je hond en hetgeen waardoor je hond spanning of angst ondervindt.
 • In vrijwel alle modules is afstand vergroten iets wat steeds terugkomt, de reden dat ik dit zo vaak heb herhaald, is omdat afstand heel belangrijk is voor je hond om zich veilig te voelen en te kunnen ontspannen.
 • Ik heb ook steeds verteld dat er een fijne tool is die je kunt inzetten om je hond te helpen met je mee te komen een andere kant op. Die tool gaan we hier behandelen. Dit heet het Attentiesignaal.
 • Het Attentiesignaal is een signaal dat je gebruikt om de aandacht van je hond te krijgen. En zodra je de aandacht hebt vervolgens mee te laten gaan een bepaalde richting op. Weg van de mogelijk probleemgevende prikkel. Oftewel de afstand vergroten.
 • Het signaal wat je hiervoor gebruikt kan het beste een geluidje zijn, en geen woord omdat in je stem en intonatie altijd een onderliggende emotie of stemming te horen is.
 • Het attentiesignaal moet een duidelijk en vrolijk klinkend geluid zijn wat altijd hetzelfde klinkt en voor jou makkelijk is om te maken met je mond.
 • Het uiteindelijke doel is om het AS in de praktijk te kunnen gebruiken om een probleemgevende situatie te voorkomen. Daar moeten we in stapjes naar toe werken.
 • Een attentie signaal zorgt ervoor dat de aandacht van je hond direct naar jou toe gaat en dus wordt weggenomen van hetgeen een ongewenste situatie zou kunnen gaan geven. Om dat te bereiken moeten we ervoor zorgen dat het horen van dat specifieke geluid voor jouw hond hele hoge waarde krijgt.
 • Het aanleren en het uitbouwen van het Attentiesignaal heeft 2 aspecten.
 • 1. De oefening zelf. Het attentiesignaal leer je aan door het geluid te gaan koppelen aan iets heel leuks, zonder dat je hond iets hoeft te doen. Als je hond het kent gaan we er een beweging aan toe voegen en als dit bekend is gaan we de beweging steeds verder uitbreiden.
 • 2. Plaats en tijdstip. Naast dat de oefening zelf uitgebreid wordt, is het ook belangrijk dat de plek waar je dit doet steeds verder uitgebreid wordt. Start altijd in de omgeving waar er minimale afleidingen zijn en waar je hond ontspannen en vertrouwd is en bouw ook de locatie stap-voor-stap op.
 • Deze les bevat veel extra uitleg en informatie over waar je zoal rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat het attentiesignaal goed aangeleerd wordt en een sterke werking heeft zodat je dit succesvol kunt inzetten als situatie management tool. Bestudeer de informatie eerst zorgvuldig voordat je aan de slag gaat voor een zo goed mogelijk resultaat.
 • Deze les bestaat uit meerdere delen zodat het overzichtelijk is waar je wat kunt terugvinden. Ik raad aan om de delen te bekijken in de volgorde waarin ze staan.
 • In deze les zie je een aantal video’s met uitleg en instructies gegeven door mijzelf. Er zijn praktijkvoorbeelden te zien van collega Amber’s Dogwise met Nora en van Sophietje.