Les

Stappenplan- In de auto is leuk

Les Progress:

Wat als je hond niet in de auto wil?

Er is een methode die ik graag gebruik, die er voor bedoeld is om het in de auto gaan leuk te maken.

✅Het is een 100% hond-vriendelijke methode
✅Die je kunt gebruiken om de auto aan te leren aan een puppy of volwassen hond. Maar je kunt deze ook toepassen wanneer je hond de auto kent en het niet leuk vind om in de auto te gaan.
✅Deze methode richt zich op het creëren van rust en vertrouwen.
✅Door de hond te laten ervaren dat er geen druk op hem of haar gelegd wordt, krijgt deze de kans om eventuele angst te vergeten. En ontstaan er positieve associaties met de auto.

(Honden zijn in dat opzicht hetzelfde als mensen. Als je iets niet wil maar iemand pusht je om datgene wat je niet wilt, wel te doen, dan groeit de weerstand hiervoor meestal juist 😉

Deze methode werkt het beste wanneer:

1) Je een periode van ongeveer 3 tot 5 weken niet met de auto gaat met je hond.

2) Daarnaast is de kans van slagen het grootst wanneer de context verandert wordt. Zet de auto dus op een andere plek dan je hond gewend is. 

Hieronder gaan we de methode stap-voor-stap uitdiepen

1. Oefen periode van 3 tot 5 weken, om de dag oefenen

In deze oefenperiode van ongeveer 3 tot 5 weken, ga je om de dag (ongeveer) met je hond naar de auto voor een oefenmoment

2. Bepaal het startpunt

De eerste paar keer blijf je op comfortabele afstand van de auto. Je hond mag aangeven hoe dichtbij hij wil komen. Geeft hij op 50m afstand al aan dat hij niet verder wil? Dan is dat jullie beginpunt. 

3. Schatzoeken

Wat je daar gaat doen is heel eenvoudig. Zorg ervoor dat je op een veilige plek staat en strooi een handje vol beloningen op de grond (ongeveer 15 tot 20 stuks). Neem hier even rustig de tijd voor en als je hond is uit gesnuffeld ga je verder of terug naar huis.

Dit is een oefening die ik schatzoeken noem en wordt uitgebreid behandeld in de Doggie Doe Bundel. Je hond moet dit wel al kennen, doe het eerst thuis, in de tuin en tijdens wandelingen in het gras bijvoorbeeld. Schatzoeken is een leuke en ontspannende activiteit die het moment een positieve lading geeft. Hiervoor is het wel nodig dat er rust is op de plek waar je staat. Dus niet wanneer er verkeer langs raast, parkeer de auto voorafgaand op een rustige plek. 

4. Stap-voor-stap dichterbij komen

Je kunt elke keer wat dichterbij de auto schatzoeken, pas je aan het tempo van je hond aan, is hij terughoudend dan duurt het wat langer voordat je dichterbij kunt komen. 

5. Er naast en eromheen

Op een gegeven moment kun je pal naast de auto schatzoeken, strooi de beloningen naast de auto en erom heen, laat je hond dit rustig oppeuzelen en ga weer verder of terug naar huis als hij klaar is.

6. Met de deur open

Wanneer alles goed gaat en je hond is helemaal op zijn of haar gemak dan kun je het portier openen zodat je hond in de auto kan kijken als hij wil. Strooi de eerste keer dat het portier open gaat nog geen beloningen in de auto. Laat je hond ervaren dat hij zelf mag kiezen, dat doe je heel eenvoudig door niets te doen. Sta er bij en houd de lijn vast terwijl je hond schat zoekt en snuffelt. Doe het portier weer dicht en geef je hond nog een paar beloningen voordat je verder gaat. 

7. Er naast en er in

Als je hond ontspannen is kun je de daarop volgende keer ook beloningen in de auto leggen als onderdeel van het schatzoeken. Laat je hond volledig vrij om te kiezen wanneer en of hij de auto in gaat. Herhaal dit een aantal oefenmomenten.

8. Zelf in de auto zitten

Wat je daarna kunt gaan doen is zelf even in de auto gaan zitten terwijl je hond aan het schatzoeken is naast en in de auto, houd het portier open. Stap na een momentje wachten weer uit en doe het portier pas dicht als je hond uit de auto is. Geef hem of haar nog een paar beloningen en ga dan verder of terug naar huis.

9. Samen in de auto met een deur dicht

Als dit goed is gegaan kun je de volgende keer het portier dicht doen wanneer je in de auto zit. In dit stadium leg je maar een paar beloningen buiten de auto om te schatzoeken en het merendeel ligt in de auto, je hond is dit inmiddels als een heel leuk spelletje gaan zien. Stap zelf in, ga zitten en doe voorzichtig je eigen portier dicht. De overige deuren zijn allemaal open zodat je hond in en uit kan als hij wil. Wacht totdat je hond klaar is met schatzoeken en doe de deur weer open. Laat je hond op zijn eigen tempo uit de auto komen, wil hij nog even blijven dan is dat natuurlijk ook goed. Eenmaal uit de auto sluit je af met een laatste beloning en ga je verder of naar huis

10. Samen in de auto met alle deuren dicht

Het vervolg is om tijdens het schatzoeken in de auto alle portieren dicht te hebben. Zelf zit je op de bestuurdersstoel en je hond is aan het schatzoeken in de auto. Doe verder niets, open het portier na enkele minuten, of eerder als je merkt dat je hond daar behoefte aan heeft. Het gaat er om dat je hond zich vrij en prettig voelt bij het in contact komen met de auto. Als we dit geleidelijk aan opbouwen, went je hond op een positieve manier eraan om in de auto te zijn.

11. Start de motor

De keren die hierop volgen sluit je steeds alle deuren en kun je ook de motor eens aanzetten. Ga niet rijden en houd deze momenten kort. Stop als je merkt dat je hond gespannen wordt.

12. Ruitenwisser, radio

Als alles goed gaat en je hond blijft het leuk vinden kun je de radio eens aanzetten, en een andere keer de ruitenwissers.

13. Klein stukje rijden

Merk je dat jouw hond relaxed blijft dan is het tijd om een stukje te rijden, rijd slechts een minuut of twee (bijvoorbeeld door je eigen straat).

14. Geleidelijk opbouwen 

Op deze manier kun je steeds een stapje verder gaan met opbouwen, het gaat erom de opbouw zo gelijkmatig verloopt dat je hond er rustig aan kan wennen, en dat het leuk is voor hem. Het kan altijd gebeuren dat wanneer je langere stukken gaat rijden, of wanneer er iets vervelends gebeurd, de angst voor in de auto gaan terug komt. Dan is het altijd goed om even de tijd te nemen en een paar stappen terug te doen. 

Download hieronder het stappenplan; In de auto is leuk.

 Je kunt dit downloaden en / of uitprinten zodat je niets vergeet wanneer je zelf aan de slag gaat met deze methode.