Les

Les 6 Aanpassingen voor puppy's, senioren en honden met een fysieke beperking

Les Progress:

Les Samenvatting:

 • Deze les over aanpassingen voor puppy's, honden met een fysieke beperking en senioren. Is speciaal bedoeld voor mensen die een hond hebben binnen die groep. Er zijn namelijk zaken die anders zijn voor een pup of een senior en waar rekening mee gehouden moet worden.
 • Deze les is een aanvulling op de voorgaande lessen, geen vervanging.
 • Heb je een pup die geneigd is oneetbare spullen op te eten zoals krantenpapier? Begin dan NIET aan de grabbelton maar los dit eerst op. Dit is namelijk geen normaal gedrag voor een pup. Er is altijd een onderliggende oorzaak zoals pijn of stress. Neem contact met me op als je hier ondersteuning bij wilt.  
 • Een veel voorkomende oorzaak van stress bij puppy's is overbelasting en overprikkeling. In module drie, les acht, bij het deel voor puppy's geef ik uitgebreide uitleg hierover.
 • Een hele belangrijke regel voor iedereen met een hond of een pup is; Pak nooit iets af wat hij in zijn bek heeft! Dit is namelijk iets wat een hond niet kent. Wat je hebt mag je houden in de wereld van een hond. Als iemand het probeert af te pakken is dat een bedreigende en stressvolle gebeurtenis. Dit is zeer schadelijk voor de vertrouwensband tussen jou en je hond en voor zijn sociale en emotionele ontwikkeling. Hoe je dit op een andere manier kunt aanpakken leg ik uitgebreid uit in de eerste video van deze les.
 • Er gelden een aantal aanpassingen voor het doorlopen van de oefeningen uit deze module met een pup. Begin bijvoorbeeld pas vanaf de leeftijd van 16 weken met de oefeningen. Start dan met de oefeningen uit les vier. Voor het volledige aanpassingen plan, bekijk de video hierboven.
 • Iedere senior en iedere hond met een fysieke beperking is anders. De oefeningen uit deze module kunnen in principe allemaal geschikt zijn voor een hond in deze categorie. Zoals altijd geld dat de oefening aangepast moet worden aan de eigenschappen en behoeften van het individu.
 • De grabbelton is een activiteit die alleen in huis gedaan wordt, daarom is het juist erg geschikt voor honden die moeite hebben met lopen.
 •  Voor honden die fysiek beperkt zijn en daardoor minder zelfstandig en mobiel zijn, is de kans op depressiviteitsklachten groter. Dit kun je bestrijden en voorkomen door je senior of fysiek beperkte hond mentale stimulatie op maat te bieden. Dit houd een hond mentaal gezond en verhoogd de levens kwaliteit.  De grabbelton is een oefening die daarbij aansluit!
 • Kijk de tweede video uit deze les voor uitgebreide informatie en instructies over hoe je jouw senior of fysiek beperkte hond ene goede grabbelton kunt bieden.
 • Ook voor oudere honden en honden met een fysieke beperking geld; begin bij het begin. Maak het eerst zo makkelijk dat het niet fout kan gaan en verhoog dan geleidelijk aan met kleine stappen de moeilijkheidsgraad. Doorloop eerst de stappen uit de lessen voordat je en grote grabbelton geeft aan je hond.