Les

Les 6 Nieuwe plekken

Les Progress:

Les Samenvatting:

 • In deze les nemen we je hond mee naar nieuwe plekken, om op ontdekkingstocht te gaan. Waarschuwing! Het is niet de bedoeling dat je dagelijks naar een nieuwe plek gaat met je hond. Dat zou veel te intensief zijn.
 • In deze les worden allerlei voorbeelden gegeven van interessante plekken om op ontdekkingstocht te gaan, die voor jou en je hond geschikt zouden kunnen zijn. Bekijk wat in jullie persoonlijke situatie past en wat goed is voor je hond. 
 • Voor iedere hond is het belangrijk om dagelijks in zijn eigen bekende leefomgeving te wandelen, dat geeft veiligheid en rust. Dat is de basis. Als aanvulling kun je op ontdekkingstocht gaan met je hond. Ga maximaal twee keer per week naar een nieuwe plek met je hond om te ontdekken. 
 • De oefeningen uit deze module zijn bedoeld om gedurende het hele leven van je hond te gebruiken om hem mentaal te stimuleren en zijn nieuwsgierigheid te blijven prikkelen. Ga rustig door de stappen heen en doe niet te veel of te vaak.
 • Bij het uitkiezen van een geschikte plek om op ontdekkingstocht te gaan moet je rekening houden met; Verkeer, veel verkeer geeft onrust en is onveilig. Wandelaars, kies een plek waar genoeg ruimte is om wandelaars te kunnen omzeilen.
 • De plekken die ik suggereer in de les hierboven zijn plekken waar weinig andere honden komen. Je moet altijd per plek rekening houden met het tijdstip, er zijn altijd rustige en drukke momenten en dagen. Dit verschilt per locatie. Ik vertel je hier meer over in de les. 
 • De manier waarop je met de lijn omgaat is heel belangrijk tijdens de ontdekkingstochten op nieuwe plekken. Houd de lijn slap en geef steeds maximaal bewegingsvrijheid aan je hond. Binnen de grenzen van wat veilig en handig is. Wil je hulp bij het lopen zonder trekken aan de lijn,  en hoe je ervoor kunt zorgen dat lopen aan de lijn prettig is voor jou en je hond? Neem dan even contact met me op.
 • In je eigen woonwijk zijn geweldige mogelijkheden voor een ontdekkingstocht waar je zelf waarschijnlijk niet aan hebt gedacht. In het eerste deel van de les hierboven laat ik je een aantal leuke voorbeelden hiervan zien, binnen loopafstand van jouw huis.
 • Ook buiten de woonwijk zijn hele interessante en fijne plekken te vinden in iedere gemeente die perfect zijn voor een ontdekkingstocht met je hond. Neem de auto als het verder is dan 10 minuten lopen vanaf je huis. Is jouw hond niet gewend aan de auto? Neem dan eerst een week of twee de tijd om je hond aan de auto te laten wennen. Dat is dan de ontdekkingstocht! 
 • Op ontdekkingstocht gaan op een nieuwe plek is een zeer intensieve activiteit voor je hond. Blijf daar de eerste keer 5 tot 15 minuten, afhankelijk van wat jouw hond aan geeft. Als je vaker op dezelfde plek komt kun je de tijd gaan uitbreiden. Houd als richtlijn aan nooit langer als 30 minuten op ontdekkingstocht te gaan.
 • Geef je hond voor de rest van de dag rust na een ontdekkingstocht op een vreemde plek. Met rust bedoel ik; geen lange wandelingen, verwacht niets van je hond en onderneem geen andere prikkelende activiteiten.