Les

Les 3 Ondergronden

Les Samenvatting:

  • Lopen over verschillende soorten ondergronden is een manier voor een hond om zijn tactiele systeem te versterken. Met de voeten maakt een hond altijd contact met de bodem. Daarbij krijgt hij steeds informatie over het soort ondergrond en hoe hij daar vervolgens mee om kan gaan.
  • Ongelijke en zachte ondergronden vragen mentaal en fysiek meer concentratie en aanpassingsvermogen. Een hond die pijn heeft of zich niet stabiel voelt kiest er vaak voor over een verharde ondergrond te lopen. Het gedrag van je hond geeft dus veel informatie over hoe het met hem gaat.
  • Laat een hond altijd vrij om zelf te kiezen of hij een oefening wel of niet wil uitvoeren. Push een hond niet als hij aangeeft niet te willen, misschien heeft hij wel pijn en gaat hij anders te veel over zijn eigen grenzen heen.
  • Lok of forceer een hond die bang is NOOIT. Wanneer een hond die angst heeft voor een oefening of iets anders, gelokt wordt met eten of wanneer je hem onder druk zet. Kan het zo zijn dat hij de oefening wel uitvoert, maar de angst is daardoor alleen maar gegroeid. Omdat hij niet vrijwillig over zijn eigen grens heen ging. Wanneer de hond vrij wordt gelaten iets wel of niet te doen ontstaat er vertrouwen en kan zijn nieuwsgierigheid groeien.  
  • Je kunt verschillende soorten ondergronden gebruiken en opzoeken om je hond een interessante tactiele oefening te bieden. Hoe je dat doet laat ik je zien in de les.