Les

Les 2 Speuren in de tuin

Les Progress:

Les Samenvatting:

  • We beginnen met de eerste sporen op de plek waar je hond het meest vertrouwd is en zo min mogelijk wordt afgeleid. Dat is in de meeste gevallen de achtertuin. Heb je geen achtertuin, kies dan voor een veldje in je omgeving. 
  • Het is belangrijk goed te plannen vooraf wat je met je hond doet op het moment dat je het spoor klaar legt. Een mogelijkheid is je hond binnen te laten wachten. Als je hond dit lastig vind kun je het beste hier aan werken voor je begint met kippensoep speuren.  Een helper kan je hond ook even aan de lijn vasthouden. 
  • Ook bij kippensoep speuren is het belangrijk met kleine stapjes de moeilijkheidsgraad te verhogen en eerst zeer eenvoudig te beginnen.
  •  Het eerste spoor is ongeveer anderhalve meter en maak je in één rechte lijn. Plaats aan het begin de marker om het beginpunt te kunnen herkennen en aan het einde een aantal beloningen. Als het je hond dit goed begrijpt kun je verder gaan zoals in de les wordt uitgelegd.  
  • Tijdens speuren is het niet mogelijk voor je hond om zich bezig te houden met lopen zonder trekken. Een hond mag trekken aan de lijn wanneer je gaat speuren. Je kunt een handgebaar gebruiken om duidelijk te maken dat hij mag trekken. Hoe dit werkt zie je in de les. 
  • We gaan vervolgens de sporen uitdagender maken door wat minder kippensoep te gaan gebruiken. Ook kunnen we de sporen langer maken en zelfs met een bocht gaan werken. Je gaat pas verder met het verhogen van de moeilijkheidsgraad wanneer het je hond goed lukt de sporen te volgen en de opwinding laag blijft.
  • Iedere tuin is anders, je kunt alle beschikbare ruimte gebruiken in jouw tuin om de sporen uitdagender te maken. Maak bijvoorbeeld een spoor van de ene hoek naar de andere. Zorg ervoor dat je de sporen niet over elkaar heen legt. Dat is in dit stadium nog te lastig. Wacht minstens 24 uur met het maken van een nieuw spoor als dit over een oud spoor heen gelegd wordt.