Les

Les 2 Voelen

Les Samenvatting:

  • Honden worden net zoals mensen geboren zonder besef van het eigen lichaam. Dit ontwikkeld terwijl je groeit en leert. Het besef van je eigen lichaam, wordt het lichaamsschema genoemd. Dit is als het ware de blauwdruk van je lichaam. 
  • Het ontwikkelen van dit lichaamsschema is heel belangrijk, het zorgt ervoor dat je jezelf veilig voelt. Pas als je eigen lichaam duidelijk is kan de rest van de wereld ook duidelijk worden. Duidelijkheid geeft rust en veiligheid. Dat is bij mensen en bij honden het zelfde.
  • Het ontwikkelen van het lichaamsschema gebeurd door veel te voelen aan heel verschillende dingen. Daarom willen baby's en puppy's alles in hun mond stoppen. Zo leren ze over het voorwerp en over het eigen lichaam. Dit voelen wordt ook wel tactiel genoemd. 
  • Volwassen honden hebben ook de behoefte spullen in de bek te nemen, vooral wanneer er sprake is van onrust. Dan wordt de behoefte aan duidelijkheid en kalmering groter. Daarbij helpt kauwen. Zorg er altijd voor voldoende kauw materialen in de omgeving van je volwassen hond of pup. 
  • Voelen met het gehele lichaam en de ledematen is tevens belangrijk bij het ontwikkelen van het lichaamsschema. Door bijvoorbeeld te rollen in het gras of tegen elkaar aan te liggen (eventueel met strelen) wordt het tactiel systeem gestimuleerd en krijgt de hond steeds bevestiging van het lichaamsschema.
  • Kijk Module één "Een goed begin" nog eens terug om te weten waar je op moet letten tijdens het benaderen van je hond.